06 detsember 2011

Musta tee ja ingveriga soolatud lõhe

Soolakala maitseb alati hõrk.  Donna Hay-l on kala soolamiseks järgmised nipid- kasutab jämesoola, sest peensool muudab kala sooldumise protsessi liiga lühikeseks ja kala liiga soolaseks. Eemaldab kõik luud. Ei hoia soolatud kala külmkapis üle 3 ööpäeva. Asetab sooldumise ajal kalale raskuse. Soolale lisab ohtralt suhkrut ja alkoholi.

Donna Hay Magazine dec/jan 2012 numbris pühendati soolakalale terve rubriik. Ilmus selline kõnekas loetelu.

Soolatud tursk džinni, valge pipra ja tilliga
Soolatud kingfish apelsini, sidruni, mündi ja koriandriga
Soolatud tuunikala greipfruudi ja campariga
Soolatud lõhe musta tee ja ingveriga
Soolatud kingfish punapeedi, peterselli ja viinaga
Soolatud forell ingveri, sidrunheina ja tšilliga

Muidugi oli lisaks kalale ajakirjas terve hulk suurepäraste fotodega jõulusinke, jõuluküpsetisi ja -küpsiseid, täidetud kalkuneid, maasikamagustoite ja pavlovaid. Ja juurikatest ja muudest aedviljadest lisandeid ning mereande,  grill- ja aiapeohõrgutisi. Austraalias on suur suvi! Ja selliseid toite ma sööksin!! 

Maailmamõistmiselt ja nahavärvilt on ju austraallane eestlasele väga sarnane. Nad toimetavad ja mõtlevad samamoodi, aga on sealjuures millegipärast oluliselt õnnelikumad. Ja võin kinnitada, et kõikides peredes osatakse superhästi süüa teha. Sellist austraallaste rõõmsameelsust, stiili, töökust ja annet väljendab Donna Hay suurepäraselt.
iPad-i omanikele on Donna Hay Magazine lühikesel perioodil allalaadimiseks saadaval täiesti tasuta. Lisaks pabertrüki täielikele retseptidele on app versiooni lisatud meeleolumuusika, slaidshow`d, väga selged ja lühikesed kuidas-seda-teha videod, ekstra nõuanded ja samm-sammulised juhendid. Ometigi on kaasaegne arvutiteadus söögikunsti teenima pandud! Ja Donna Hay oskused nii minimalistlikul ning loomingulisel viisil edasi antud. Köögis toimetamine ei pea olema kannatusterohke, vaid rõõmupakkuv ja koguni  lihtne! Ehk et kokkamine pole iial olnud nii fun.
Järgmine number on saadaval allalaadimiseks 1. veebruaril.

Musta tee ja ingveriga soolatud lõhe
Austraallaste tass on muidu 250 ml, mitte 240 nagu ameeriklastel.

1 1/2 tassi tugevamaitselise musta tee lehti (parim lapsang souchong, võib ka mõni teine hiinakas)
3 tassi (900 g) jämesoola
2 tassi (440 g) suhkrut
1,6 kg lõhefileed, nahaga ja ilma luudeta
2 cm jupp (10 g) ingveri, kooritud ja riivitud

Sega must tee, sool, suhkur. Võta nii suur tükk kahekordest toidukilet, millessse mahub terve filee sisse mässima. Laota kile kõrgete servadega kandikule (tekkiv vedelik!) ja pane kilele 1/2 soolasegu. Aseta peale filee, nahk allpool ja kata riivitud ingveriga. Kata ühtlaselt ülejäänud soolasegugu ja mässi kõik kõvasti kilesse. Aseta kõige peale veel üks kandik raskusega (nt toidupakid külmikust) ja tõsta külma. 16 tunni pärast keera külge ja järgmise 16 tunni pärast eemalda sool ja lõika terava noaga õhukesed viilud. Ideaalne koos röstsaia, sidrunimahla, granaaatõunaseemnete, hakitud sibula ja üllatus-üllatus marineeritud ingveriga.

Kuna tulemus on täitsa šampanjakorkide paugatamise vääriline, võiks ka serveerimisega pisut vaeva näha. Lõheviiludest keera romantiline roos, pigista peale sidrunimahla. Pudenenud kroonlehtedena puista taldrikule marineeritud ingverilaaste ja kastepiiskadeks granaatõunaseemneid.

Sydney Fish Marketil on igasugust kala- kingfish`i  ja Jaapanisse imporditavas kvaliteedis tuunikala muidugi lademetes


0 kommentaari:

Postita kommentaar