05 detsember 2011

Šokolaadi-koore-punaveini ganache ehk teeme ise komme

Ma olen alati olnud arvamusel, et magustoit on hea küll, aga mida vähem, seda parem- parem kehakaalule, veresuhkrule ja muudele tähtsatele tervisenäitajatele, parem hambakaariesele ja millele kõik veel. Seepärast ma suuri kooke küpsetan harva. Täiesti arusaamatu on mulle olnud igasugune küpsisetegu. Mis mõttes mässad terve päeva köögis ja saad väikese koguse midagi ekstra paksukstegevat? Kellele sellist kaloripommi vaja on? Parema meelega soolan kala, küpsetan suvikõrvitsat, teen kasvõi pasteeti jne..
Viimasel ajal olen aga oma arvamust kõvasti muutnud. Nagu ütleb Anne Labrosse, on iga toiduelamus täiuslik kui ta lõpeb hõrgu magusa suutäiega- olgu see siis uhke pidusöök või argine perelõuna. Nii ta tõepoolest on- pisut väiksemad portsud eelroogi, sooje-külmi suupisteid, praade ja muud seesugust, aga lõpetuseks magusast magusam ja täielik rahulolutunne on garanteeritud. Kõige paremini vallandab õnnehormoonid muidugi šokolaad. Kulinaariasaladustesse ja šokolaaditeadusesse süüvimine on algajale raske, aga edu ei jää tulemata ja söögikorra lõpus süda hüppab rõõmust, rääkimata kepsakaks muutuvatest külalistest.
NB! Väikelapsed ja koduloomad ei peaks šokolaadi tarbima- liiga ergastav!

Sõnaseletused-
Kuvertüür on näiteks nii peen sõna, et VÕS-iski ei leidu, aga ei tähenda ta muud, kui spetsiaalset glasuurimisšokolaadi, mis on paremate sulamisomadustega ja jääb kaunilt läikiv ning krõps..
Ganache ei ole muud kui segu šokolaadist ja mingist vedelikust, tavaliselt koorest, aga võib ka mahlast, veinist jne. Kasutusel kommide täidisena. Sõna on prantsuskeelne ja tundub lihtsalt ülemäära uhkeldav.
Selgub, et ise komme teha on väga lihtne. Pealekauba tunnistavad just targad ja sõnaosavad inimesed, et nad söövadki peamiselt komme :)

Vaja läheb head glasuurimisšokolaadi (näiteks Odense tumedad šokolaadinööbid), silikoonvormi, väikest pintslit. Soovi korral kaunistusi, soovitatavalt söödavaid :) Soovi korral mandleid, pähkleid, kirsse või muud kommi sisse pistmiseks.

Ganache jaoks:
270 g tumedat kvaliteetset šokolaadi
120 ml rõõska koort 35%
5 spl punaveini (Chianti, Tokaj vms tugevamaisteline ja värvirikas)
1/2 tl geeljat toiduvärvi (punane), soovi korral

Punaveini ganachet peetakse üheks maitsvamaks. Mina kasutasin tavaveini asemel väiksemas koguses porti ja tulemus oli sõna otseses mõttes uimastav.

Sulata šokolaad. Lihtsaim mikrolaineahjus 30 sekundiste intervallidega, vahepeal segades. Kuumuta rõõsk koor. Sega šokolaadi hulka ja lisa punavein. Jahuta külmkapis  ~1 tund.

Nüüd sulata glasuurimisšokolaad. Võta meelepäraste kujunditega silikoonvorm. Vala sulašokolaad 1/4 ulatuses vormi,  pintselda sellega ka küljed kokku, aseta külma ~2 minutiks. Korda seinte pintseldamist, aseta külma, pintselda- kuni seinad on läbipaistmatud. Täida vorm ganache-ga, aga mitte ääreni (muidu ei mahu šokolaad enam peale ja ääred tulevad karvased nagu pildil näha. Järgmine kord tulevad juba siledad!). Vala peale šokolaadikiht. Hoia külmas. Vala kommid vormist välja ja naudi, paku teistele või pane kaunisse pakendisse ja kingi!


Inspiratsiooniks sprinkle bakes.
Retseptis kasutatud Odense tooteid jagas kasutamiseks ja katsetamiseks Kalev.

1 kommentaar:

  1. Oh mis armas yllatus :) Neid komme tuleks kindlasti lahemalt uurida!

    VastaKustuta