09 jaanuar 2012

Vietnami kanasupp ehk Pho Ga

Käisin eile Pille hiina köögi koolitusel. Oli ikka väga hea. Eriti muidugi kana gong pao. Ja  mõnusas leemes hiina kapsas. Vokitud spargelkapsas oli mu lapse lemmik, kes viimasel ajal vähesele toidukogusele ja tervislikkusele ülemäära suurt rõhku paneb. Head olid frititud pommutaskud jiao yan qie. No ja üldse ei saa mainimata jätta vokitud maksa vürtsikas kastmes. Ja üks magushapu kana oli ka ekstra maitsev..

Varsti pidi tulema šoti koolitus ja siis vietnami oma.
Juba ootan!
Sest tänu Maarja vihjele olen teinud viimase kuu aja jooksul neli! korda Pille vietnami kanasuppi. Ma võin öelda miks.

- vietnamipärane kanapuljong on erakordselt maitsekas
- teeb õnnelikuks-  ingver (kasutatud meil kättesaamatu galangali asemel) ja tšilli on valuvaigistava, immuunsüsteemi toetava ning narkootilise toimega. Õigupoolest manipuleerivad nad teie ajuga- saate "naturaalse kaihvi" ja lisaks võidate külmetushaigused.
- toorest ilma seemneteta tšillit on mõnus krõmpsutada. Meil müüdavad tšillid ei ole toorelt märkimisväärselt tulised. Maailmas leiduvate tšillide kapsaitsiinisisalduse-, värvi- ja kujugamma on muidu tunduvalt mitmekülgsem. Tšilli äkilisust mõõdetakse Scoville skaalas.
- algses faasis saab puljongi valmis keeta ka ilma ingverita, st leemest kurnatud porgandid koos kanalihaga on parim beebisöök
- kõik ained on väikestes kaussides laual ja iga sööja saab soovikohaselt neid oma nõusse tõsta-teismelisega peres või muidu valivate tüüpide korral puudub risk, et toit ei sobi.
- supp on rasvavaba ja tervislik- ohtralt rohelist sibulat (talisibula asemel), mungoa idandeid, röstitud maapähkleid, ingverist-tšillist rääkimata.
- supp on täiesti trasporditav- kõik ained plasttopsidesse, puljong purki ja külla!
- õige nauditav supp on kuum. Puljongit on oluliselt lihtsam kuumana hoida kui kogu suppi, kus kõik ained juba sees. Kuumaks aetud puljong pannakse kuuma kannu ja kallatakse kausipõhja valmispandud ainetele. Kannust puljongi kallamine lisab koguni pisut glamuuri igapäevaellu.



Vietnami kanapuljongi tegemine
1.5 kg kanakoiba või kanatiiba või kanakaelu (keedan tavaliselt terve kana ära)
2.5 l vett
1 suur sibul, viilutatud
2 porgandit, viilutatud
5 cm jupp kooritud ingverijuurt
1 tl soola
sidrunheina, nt kuivatatud
2-3 küüslaugu küünt, viilutatud

Pane kana suurde potti ja kuumuta aeglaselt keemiseni. Eemalda vaht. Rösti porgand-sibul-küüslauk kuumal kuival pannil enne potti lisamist kuldseks. Lisa sidrunhein, ingver, sool. Siis alanda kuumust ning keeda ilma kaaneta tasasel tulel umbes 2 tundi.  
Kalla saadud puljong läbi sõela.
Kui kogu puljongit kohe vaja ei lähe, siis pane üleliigne puljong sügavkülma.
Kanasupi valmistamine
1.2 l vietnami kanapuljongit
1 sl vietnami kalakastet, sobib ka Thai oma
60 g peenelt hakitud värsket kalganijuurt  (asendust tegin ingveriga)
2 tähtaniisi
2 kaneelikoort
1 tl suhkrut
soola
musta pipart
250 g kanafileed
250 lamedaid riisinuudleid

Serveerimiseks lauale väikestes kaussides
4 viilutatud talisibula, asendasin ohtra rohelise sibulaga
250 g mungoa idandeid
4 punast tšillikauna, hakitud
2 laimi, sektoriteks lõigatud
krõbedaks praetud pesa- ehk šalottsibulat
röstitud maapähkleid
koriandrilehti, värskeid

Pane kanapuljong suurde potti, lisa kalakaste, galagani (ingveri) juur, tähtaniis, kaneelikoor ja suhkur, maitsesta soola ja pipraga. Keeda 10 minutit, siis lisa kanafileed ja keeda tasasel tulel veel 10-15 minutit.
Tõsta seejärel kanafileed puljongist välja, rebi peenikesteks ribadeks ning pane kaussi.
Kurna puljong.
Keeda riisinuudlid vastavalt pakendi juhistele, nõruta ning pane eraldi kaussi.
Pane ka ülejäänud ained väikestes kaussides lauale ja kuum puljong kuuma kannu.


Allikas: nami-nami

4 kommentaari:

  1. Oo, see Vietnami köögi kooslus magusatest vürtsidest on hullutavalt hea. Ma ise olen olnud täielikus sõltuvuses Pho Bo'st ehk siis veiselihaga variandist ning Vietnamis olles suutsin lõpuks seda isegi hommikusöögiks tarbida (nagu kohalikel kombeks on).
    Aga maitsebukett on kohati üsna sarnane ka kanaga variandil
    http://toiduteemal.blogspot.com/2011/04/pho-bo-ehk-riisinuudlisupp-veiselihaga.html

    VastaKustuta
  2. Tänan maitsva viite eest! Hakkan vietnamist järjest enam lugu pidama. Palju rohelist ja maitsev puljong. Loomaliha puhul saan aru keeduaeg pisut pikem ja vürtse veidi rohkem, nagu nelk, kardemon. Lemmikuid võib avastada ka kõige ootamatutest aasia soppidest!

    VastaKustuta
  3. käisin mõni aeg tagasi miss saigoni etendusel ja teatrile eelneval vietnami õhtusöögil sai ka seda suppi. no täitsa uskumatu lugu! suutsin vaevu kausi puhtaks lakkumisest hoiduda. homme proovin su retsepti ka, aitäh!

    VastaKustuta
  4. Kairi, ei ole vaja mind nii kadedaks ka ajada. Maitsev õhtusöök ja peale seda veel kultuuri- no eks ole!

    VastaKustuta