09 märts 2012

Röstjuurikad- pastinaak, maguskartul ja punasibul.

Tahtsin küll eilse toreda päeva puhul rääkida ainult naistest. Naiste puhul on juba, millest kõneleda.. Mul olid koguni mõned ekstra huvitavad retseptid kuulsate naiskokkade repertuaarist katsetamiseks. Aga vahele trügis hoopis muu toit, mida tahaks tõesti jagada. Kellele ei maitseks ahjujuurikad.. Mis ahjukuumuses mõnusalt karamellistuvad ning millele maitset ja aroomi on andnud erinevad ürdid, õlid, palsamäädikad, meed ja piprad. Aga iial enne pole mul  pähe tulnud valmis juurikatele veel miskit vinegreti moodi sousti piserdada. Nüüd tegin selle ebahariliku käeliigutuse ja olin meeldivalt üllatunud. Sidrunimahl lisas mõnusat hapukust ja kapparid soolasust, mis  röstjuurika magususega saavutas suure harmoonia. Soust pehmendas kõvad ja teravad röstjuurika servad ja kõik oli kuidagi.. paras, et mitte öelda ideaalne. Inspireerijaks hoopis Ottolenghi.
Suurepärastele naiskokkadele ikkagi teen suure kummarduse ja ei väsi imetlemast seda energiat ja nutikust, mis  neil karmis toidumaailmas läbilöömiseks vaja.

Juurikad oma maitse järgi, seekord aga ekstra magusad nagu pastinaak, bataat ja punasibul.
Pastinaak ehk aed-moorputk on väga pika ajalooga taim. Kuna pastinaak on sugulane porgandiga, siis ka maitse on sarnane, kuid vängem. Süsivesikuid on ohtralt, mistõttu viljad on magusad.
Maguskartul ehk bataat aga ei ole sugulane kartuliga. Seega mugul ta pole. Mida erksavärvilisem, seda suurem beetakarotiini allikas ehk lootus saada põsed punaseks.

Röstitud juurikad 

2 keskmist bataati (~600 g)
4 väiksemat või 2 suurt pastinaaki (~700 g)
1 küüslaugupea, poolitatud
4 punast sibulat
150 ml oliivõli
4 tüümianivart
2 rosmariinioksa
30 kirsstomatit
2 spl sidrunimahla
4 spl väikseid kappareid *
1/2 tl vahtrasiirupi
1/2 tl sinepit
1 spl röstitud seesamiseemneid, pealepuistamiseks
soola, musta pipart

Eelkuumuta ahi 190 kraadini. Poejuurikad tasub koorida, sest need võivad olla vahatatud. Lõika pastinaak pooleks või kolmeks ja siis sektoriteks (~5 cm pikad ja 1,5 cm laiad). Sibulad lõika kuueks sektoriks.

Sega pastinaagi- ja sibulasektorid  suures kausis korralikult õliga (120 ml), tüümiani, rosmariini, küüslaugu ja 1 tl soola ja veidikese pipraga. Küpseta 20 minutit.
Samal ajal tükelda bataadid umbes sama suurteks sektoriteks ja sega need juba küpsenud sibula- pastinaagiga korralikult läbi. Tõsta pann ahju tagasi ja küpseta veel ~40 minutit. 10 minutit enne lõppu lisa tomatid.
Kohe peale ahjust võtmist piserda üle kastmega, mis segatud sidrunimahlast, kapparitest, vahtrasiirupist, sinepist, ülejäänud õlist ja 1/2 tl soolast.
Üldse pole halb toon koos röstimispanniga lauale tõsta.

 * 1 spl kappareid oli minu jaoks piisav


0 kommentaari:

Postita kommentaar