13 märts 2012

Vürtsikas Maroko porgandisalat

Üldiselt ma katsun vältida teemasid, millest keegi on juba väga hästi kirjutanud. Aga seekord tuleb teha risti vastupidi, sest tuleb oma hääl anda- Porgandimaffiale! Mis tore idee muuta maailma piitsa asemel präänikuga! Omaenda lapsepõlvest mäletan ja oma laste juures täheldan kuipalju mõjusam meetod see on.

Porgandimaffia mõte on ettevõtete boikoteerimise asemel suunata teadlikud tarbijaid ühte kindlasse ettevõttesse ostlema. Teenitud lisakasumit ei tohi ettevõte toppida oma kukrusse, vaid  lubab kasutada osa sellest sotsiaalsete või keskkonnaprobleemide lahendamiseks.

Sellekohane aktsioon Eestis saab toimuma Mamos, kes esimesena kvalifitseerus ülemaailmse liikumise silmis. Nii et 16. märtsil porganditoite sööma Mamosse, näiteks valge šokolaadi kastmega porgandikook kõlab juba väga hästi..

Isutekitjaks kõlbab hästi üks Maroko porgandisalat. Erinevalt tuhandetest sarnastest retseptidest on Ottolenghi omas esindatud kogu Maroko vürtside plejaad, aga hästi tasakaalustatult. Nii et silme ette kerkivad ehk tõesti uhked sirgetüvelised palmid, koorma all ägavad apelsinipuud, vaikselt kuumades tüünides sosistav kõrbeliiv, kirevate paeltega kaunistatud kaamelid ja kaasanoogutades suuri vankrilogusid vedavad eeslikesed..

Vürtsikas Maroko porgandisalat

1 kg porgandeid
80 ml oliivõli
1 keskmine sibul
1 tl suhkrut
3 küüslaugu küünt, purustatud
2 keskmist rohelist tšillikauna, peenestatud
1 kevadsibul, hakitud
1/8 tl nelki, jahvatatud
1/4 ingveripulbrit
1/2 tl koriandrit, jahvatatud
3/4 tl kaneeli
1 spl magusat paprikapulbrit
1 tl vürtsköömneid, jahvatatud
1 spl valge veini äädikat
1 spl sidrunikoort, riivitud
40 g värskeid koriandrilehti
120 ml paksu jogurtit
soola

Koori porgandid ja olenevalt jämedusest lõika ratasteks või poolratsteks (~1 cm paksusteks). Pane potti vett, pisut soola ja keeda porganditükke umbes 10 minutit.  Kurna. Teisel pannil kuumuta õlis sibul ja lisa kõik ülejäänud ained (välja arvatud värsked koriandrilehed ja jogurt). Lisa porganditükid vürtsidele, maitseta soolaga, sega hästi läbi ja jäta seisma, jahtuma.

Enne söömist raputa üle koriandrilehtedega ja lisa tilk jogurtit.

0 kommentaari:

Postita kommentaar