13 juuli 2012

Vürtsköömnete, tüümiani ja tsitruselistega röstitud porgandid, kreemine koor, avokaado, krõmps salat ja pähklised seemned


Räägitakse, et kui enne röstimist porgandid blansheerida (maakeeli: keevasse vette mõneks ajaks visata), saavad nad juurde määratus koguses maitseküllust, mahlasust ja pehmust. Ja kui nad siis veel lõhnavate vürtside ja tsitruseliste mahlaga katta ja kuumas ahjus neil paled õhkama ajada, siis pole joobnustavatel maitsetel ja lõhnadel otsa ega äärt.
Muidugi on oma peenrmaa porgandibeebid veel liiga õrnad, et vürtside kahurväega nende sulnist maitset rikastada/rikkuda, aga poe/turu omad, sellise paari sentimeetrise läbimööduga tegelased, on just parajad!

Vürtsköömnete ja tsitruselistega röstitud porgandid

1/2 kg noori keskmise suurusega porgandeid
3 küüslauguküünt
1 tl vürtsköömneid
1 tl värskeid tüümianilehti
1/4 tl tšillihelbeid
1 1/2 tl head soola
3/4 tl musta pipart veskist
1 spl punase veini äädikat
60 ml oliivõli
1 1/2 apelsini
2 sidrunit

Aja vesi potis keema, lisa porgandid ja keeda  ~20 minutit. Peenesta uhmris küüslauk, vürtsköömned, tüümian, tšillihelbed, soola, musta pipart. Lisa äädikas ja õli ning sega hoolega. Võib koguni saumkiseriga peenestada, aga mulle pigem meeldib, kui koostisosad on ka välimuselt aimatavad.

Kurna ja kuivata porgandid, sega maitseseguga ning laota ahjuplaadile ühe kihina. Poolita tsitruselised ja aseta lõikepind allpool ahjuplaadile. Rösti ~20 minutit eelkuumutatud ahjus 200 kraadi juures kuni porgandid on kuldpruunid. Pigista röstitud tsitruselistest välja mahl, sega sama koguse õliga emulsiooniks, maitsesta vajadusel soola, pipraga ja kalla porganditele.

Salat
1 spl päevalilleseemneid
1 spl kõrvitsaseemneid
1 spl valgeid seesamiseemneid
4 peotäit salatilehti (erinevad)
1 avokaado
1 spl hapukoort
 kaunistuseks söödavaid lilli- kannikesi, mungalilli

Rösti seemned kuival kuumal pannil, jahuta. Laota taldrikule salatilehed, porgandid, avokaadoviilud. Piserda salat üle porgandiröstvedeliku-tsitrustemahla-õliseguga, raputa röstitud seemneid, serveeri lusikatäie hapukoore ja söödavate õitega!

0 kommentaari:

Postita kommentaar