29 november 2012

Aprikoosidega kõrvitsakuskussi ja rosmariinise lamba piduroog

Kõigepealt oli lammas- kolmapäeval on Stockis lambapäev ja lambakintsud on  nii värsked, kenad ja õhetavad, et lihaleti ääres jagub silmi vaid neile. Seejärel degusteeris päkapikukontor veine, sealhulgas 60! eurise hulgihinnaga “lamba” veine ärikingituste tarvis, üldse ei sülitanud välja. Kuskussiretsept vajas läbi katsetamist ja kõrvits lõhestamist, nagu ütleb minu lemmik mittetoidublogija ja leemuripoeg Ville autor. Et nad kõik ühel päeval kokku said ja kohe sellise harmoonia moodustasid, oli mulle endalegi ootamatu ja üllatuslik.

Jõuluveinide testijad tuvastasid, et jõukama veininautleja lambaveinid võiksid 2012 jõulude paiku olla kas Pago de Negralada Tempranillo 2003, Abadia Retuerta, VdT Castilla-Leon või Ch. Clos du Marquis 1999, St-Julien. Jaaaah, neid võiks mekutama jäädagi.

Minu isiklikud varasemate aastate päkapikukontori  “leiud” on olnud näiteks 2007 aasta Barberad; Moselist Prüm`i, Nahe piirkonnast Prinz Salm`i ja Charta rieslingud; ja koguni Uus-Meremaa Sauvignon Blanc Saint Clair Pioneer Block-i sarjast, austraallaste GSM-id (Grenache-Shiraz-Mourvedre). Sel aastal lisandus valgetest Marco Felluga Pinot Grigio 2011, Friulist ja Louis Jadot Cassagne-Montrachet 2010- 100% ülipeenet chardonnay`d.

Kui nüüd järjega ka toidu juurde jõuda, siis tegelikult ma arvasin, et ega idamaiselt vürtsitatud  kuskuss vahemerepärase lambaga kokku kõlama ei hakka, aga ometi toppisin kangekaelselt lamba koos rosmariiniga ahju. Lammas rosmariiniga on vapustav, nagu on öelnud  Jamie Oliver. Ja muidugi ka lammas aprikoosidega. Aga et aprikoos ka rosmariiniga teravmeelse duo moodustab, polnud mul aimugi. Hiljem tarku kokaraamatuid lapates selgus, et kuivatamisel aprikoos muutub pisut läägeks ja tema elustamiseks on vaja just nimelt rosmariini!

Rosmariinine lammas ise on muidugi ülilihtne ja näeb ette ilusa lambakintsu hankimist, nii kahe kilose. Hõõruda kints soola, pipra ja oliivõliga kokku, panna kaanega ahjupotti koos koorimata küüslauguküünte ja rosmariinioksadega. 3 kuni 4 tunniks 170 kraadi. Küpsetamise kestel võib pisut vett ahjupoti põhja lisada, sest söestunud  lihamahlade vines aega veetnud lammas ei ole kuigi nauditav.



Kuskussi koostisainete loetelu tundub otsatu, aga tulemus kindlustab vau! elamuse  ja maitselt talvine, soojendav kuskuss ületab kõik ootused. Safrani osatähtsust kuskussivärvimisel ei saa mitte alahinnata. Räägitakse, et selle kuskussi originaali saab maitsta Camberwelli pubis  the Sun and Doves.

Kuskuss kõrvitsa ja aprikoosidega
2 keskmist porgandit
2 pastinaaki
8 šalottsibulat
Kõige kallim safran on kasvanud Iraanis
ning selle pulbri poole kilo eest võidakse küsida
5000 dollarit
2 kaneelipulka
4 tähtaniisi
3 loorberilehte
5 spl oliivõli
soola
1/2 tl jahvatatud ingverit
1/4 tl kurkumipulbrit
1/4 tulist paprikapulbrit
1/4 tl tšillihelbeid
1/2 liitrit kõrvitsakuubikuid
1 suur peotäis (100 g) kuivatatud aprikoose
1 purk (400g) kikerhernekonservi koos vedelikuga
200 ml kuskussi
näpuotsatäi safranit
200 ml vett või aedviljapuljongit
50 g võid
harissat soovi korral


Kuumuta ahi 200 kraadini. Lõika porgand ja pastinaak suurteks kuubikuteks ja sibul sektoriteks. Minul oli kasutusele 100% eestimaine Pepsi sibul, seega ei oska ma kosta, mida erilist šalott siia veel juurde panna võiks. Lisa tähtaniis, loorberilehed, kaneelipulgad, pisut soola, 4 spl õli ja eelpool nimetatud vürtside segu (ingveripulber, kurkum, paprika, tšilli) ning aja kõik segamini. Küpseta 15 minutit, sega hulka  kõrvitsakuubikud ja küpseta veel 20-30 minutit. Kuivatatud aprikoosid lõika pooleks või neljaks ja kalla koos kikerherneste ja nende vedelikuga ahjuköögiviljadele. 15 minuti pärast on kõik valmis ja võib ahjust välja tõsta.
Valmista kuskuss. Selleks kalla kuskussi peale sama kogus keeva vett (või köögiviljapuljongit), lisa pisut soola, 1 spl õli ja safranit. Sega korralikult, kata kaanega ja jäta 10 minutiks tõmbama. Sega kahvlit kasutades kuskussi hulka või, hoia soojas või aja kuskuss enne sööki uuesti kuumaks.
Valmis kuskuss vala suurde kaussi, kalla keskele ahjuköögiviljad. Paku koos ahjust tulnud rosmariinise lamba ja korraliku lambaveiniga. Süüta laternad, pane selga uhked rõivad ja kutsu kõige kallimad sõbrad pidusöögile.
Vabandan pildi puudumise pärast.

6 kommentaari:

  1. Oi kui tore üllatus! Aitäh linkimast ja head lammast siis muidugi ka :)

    VastaKustuta
  2. no ma ka ikka jõudsin ära oodata, et uus post tuleb;) ja leemur oli meil täna lektüüriks;) ilmselt sobiks keelekasutuselt pigem vanemate inimeste unejutuks, aga lapsi ei maksa ka alahinnata, nagu hr abikaasa rõhutab.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, post käib harva, aga see-eest ebaregulaarselt! :)

      Kustuta
  3. nii tore, et keegi loeb!
    keerulisi kohti saavad loodetavasti tublid täiskasvanud selgitada :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Iseenda lugemisrõõmule lisaks, saan iga pildi juures (kus nii umbes sada leeemurit peal), vastata küsimusele: "Kes see on?" No nii sada korda..

      Kustuta
    2. haha :) aitäh vihje eest, järgmine kord paneme nimed juurde.

      Kustuta