16 juuni 2013

Kitsejuustuvaht kirsikompotiga ja valged ööd

 
Nüüd jälle tulevad need valged ööd,
kus und ei saa ei taevas, maa, ei meri,
ei inimlaste ootus-ärev veri…


Marie Under

Kui muidu on ilusaim ootuse aeg, siis võib juhtuda, et kui valgeim öö päriselt kätte jõuab,  avaneb iseäranis lummav vaatepilt, kus päike loojub ja kohe ka tõuseb. See öö hämaraim hetk on kui ilmutus. Eriti just mere kõrgelt kaldalt vaadates. Viimsilastel veab iseäranis. Rannarahvas heljub Viimsi valgete ööde aegu oma muuseumi ja Kingu talu hoovil. Kauneim paik, kust kuulata mere tukkuvat pinda, kergelt vahuseid, laialt voogavaid kohinaid või mässava, taevani tuiskava maru algeid. Kui valgeim öö lõpuks käes, siis tuleb meeletu kartus, et kohe lõpeb suvi ära.

Viimsi valgetel öödel sai hiljaaegu maitsta täiesti uskumatuid itaalia hõrgutisi. Caponata`t, Cantuccini`sid näiteks rose-pipra ja ingveriga,  Foccacia`t Ciambelline`sid veini sisse kastmiseks, Baci di Dama (memme musi lastele või kurva lirva ohe täiskasvanute programmis), šokolaaditrühvleid ka koguni tonka oaga, Amaretti kooki, Tramezzini`d tuuni-oliivimäärdega, mahlast apelsini- polenta kooki, korvikesi spinati-ricotta ja tomati-anšoovisega, sibulamoosiga juustusaiu jne, jne. Kõige krooniks kodused limonaadid nagu basiilik+sidrun, rosmariin+rabarber, hibisk+ laim.

Alljärgneva retsepti 3 esimest rida on Imre Koselt, kes üks väheseid lahkelt oma retsepte jagamas, selle asemel, et neid kramplikult enda teada hoida. Sest nii on pigem lahe, kui asi elab oma elu edasi, saab lisandusi, täiendusi ja sünnib hoopis uues versioonis. Nii täpselt just juhtuski.



Kitsejuustuvaht kirsikompotiga
4 suurt portsu või 8 väiksemat

400 g pehmet kitsejuustu (parim Eesti tootjalt, värskelt)
200 g 35% koort
2 tl vanillisuhkrut  (seda õiget, mustade tükikestega)

400 g kivideta kirsse
150 g moosisuhkrut
sorts sidrunimahla
sorts vett
törts Amarettot, soovi korral

Vahusta vahukoor vanillisuhkruga. Sega vähehaaval kitsetoorjuustuga. Kitsetoorjuustu võib ka enne segamist veidi vahustada. Pane mõneks tunniks külmkappi.
Kirsid pane koos moosisuhkru, vee ja sidrunimahlaga potti ja lase tasasel tulel tasaselt keeda, nii 15 minutit. Lisada võib mõned lusikad mandlilikööri. Jahuta korralikult. Pane mõneks tunniks külmkappi.
Tõsta lusikaga kitsejuustuvahtu anumasse, tõsta peale kirsikompotti. Kaunista värskete kirssidega.  Paku juurde amaretti`t või muud itaaliapärast küpsist.


Alljärgnev kiirkeelekursus on Stockmanni ülevaade traditsioonilistest itaalia küpsistest ja küpsetistest
  • Taralli: traditsiooniline soolane kringel Apuliast. Sisaldab oliiviõli ja kuulub aperitiivide juurde.
  • Grissini: pitsa valmistamiseks kasutatud taignast küpsetatud pikk, kuiv leivapulk, mida pintseldatakse veega ja puistatakse üle soolaga. Soola asemel võivad need olla kaetud ka seesamiseemnete, maitsetaimede või pähklitega.
  • Savoiardi: pikergune krõbe küpsis, millest valmistatakse ka näiteks tiramisut.
  • Soli-kuivik: suhkruta väike küpsetis.
  • Cavallucci: kastanijahust küpsetatud kuiv küpsis.
  • Amarelli: küpsis ainult jahvatatud mandlitest, maitseks mõrumandleid.
  • Amaretti: kuiv mõrumandliga maitsestatud munavalgeküpsis. Kasutatakse purustatuna ka näiteks õuna või pirnipudingite maitsestamiseks.
  • Cantuccini ehk Prato kuivik: mandliküpsis Prato piirkonna mandlitest.
  • Panforte: Sienna leib, kuivatatud puuviljad, mandlid ja pähklid ning maitseained. Valmistatakse armulaualeiva põhjale.
  • Panettone: brioche taignast küpsetatud suur ja pidulik sai. Classico on maitsestatud rosinate ja sukaadisidruni koorega, leidub ka muid variante. Traditsiooniline jõuluküpsetis.
  • Polendina: kastanijahust küpsetatud kuiv kook, mis puistatakse üle kakaopulbriga. Jõuluküpsetis.
  • Pandoro: tähekujuline pidulik küpsetis, mis puistatakse üle tuhksuhkruga. Võib kasutada ka pudingiteks.


    Kogulaua ilu, ühelt ja teiselt poolt vaadates.

    Kõik fotod tegi Britt (http://noadkahvlid.blogspot.com/).



2 kommentaari:

  1. Ma tegin seda täna muide magustoiduks. Kitsejuust oli küll Prantsuse oma ja seda oli kokku 300 g, aga väga maitsev oli.
    Aitäh Sulle ja Imrele siis vist ka ;)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh Pille! Imrel oli ulmepeen kirsikaste võitükikeste ja portveiniga. Kuna mina külma magustoidu juurde külma võikastet pakkuda ei osanud, tegin teistmoodi. Nii et retsept elab oma elu edasi ja võitükikestega kaste läks sügavkülma, ilmselt läheb kasutusse kuumana mõne kuuma pardrinna vms juurde.

      Kustuta