Kunagi ilmus artikkel Manhattanil elanud eesti mehest, kelle mõtted õnneks piisavalt tihti toidu ümber tiirlesid. Igatahes viitsis ta väärika juustukoogi küpsetamise saladustesse süüvida. Alates sellest kunagisest artiklist võib nimetada juustukooke alati õnnestuvateks. Kuna ajalehest rebitud paberitükk on tihtilugu kadunud, siis olen sujuvalt võtnud kasutusele analoogsete põhimõtetega baasretsepti, mille Britt on nii kenasti kirja pannud. Kook saab alati täiuslik ka nii.
Olenevalt temaatikast, aasta-ajast ja meeleolust saab seda vuntsida nii- ja naapidi. Kevadel on igati kena kasutada rabarbrit. Rabarbri flirt ingveriga on juba puhas romanss. Lisa veel apelsini, kaneeli, vanilli.
Juustukoogi võib katta vahule löödud rõõsa koore ning karamelliga.
Ei suuda mina ega keegi teine oma sõrmi koogist see-järel eemal hoida.
Foto Liinalt |
100g võid
225g Digestive küpsiseid
2 spl suhkrut
1 tl kaneeli
1 tl ingveripulbrit
Toorjuustukate
800g toorjuustu
(minu lemmiktootja (30% smetana, 5% tummine maitsestamata jogurt) Saaremaa Delifood OÜ alustas ka toorjuustu tegemist)
4 muna
150g suhkrut
1tl vanilje ekstrakti või vaniljesuhkrut
Rabarbrikate
400 g, tükeldatud nii 3 cm juppideks
150 g suhkrut
1 apelsin, riivitud koor ja mahl
3 cm jupp värsket ingverit, kooritud ja riivitud
Tõsta munad, toorjuust ja või 1 tund varem toasooja.
Rabarbrikatte jaoks pane kõik ained potti. Lase keema ja hauta nii 5-7 minutit, kuni rabarber on pehme. Eemalda rabarbritükid ja keeda vedelik tasasel tulel siirupiseks. Jahtunud vedeliku sisse kalla rabarberitükid tagasi, sega kahvliga läbi ja hoia serveerimiseni külmkapis.
Kuumuta ahi 150 kraadini.
Määri lahtikäiv koogivorm võiga ja aseta küpsetuspaber põhja ja külgedele.
Purusta küpsised (riivi, köögikombaini või pudrunuiaga).
Purustatud küpsised sega sulatatud või, suhkru, kaneeli ja ingveripulbriga ühtlaseks massiks. Suru ühtlaselt küpsetusvormi põhja ja aseta külmkappi.
Sega ühtlane segu toorjuustust, munadest, suhkrust ja vaniljeekstraktist. Vala küpsisepõhjale ja aseta ahju.
Küpseta 45 minutit.
Lülita ahi välja, tee noaga kiire ring mööda vormi äärt, jäta ahjuuks paokile ja lase koogil niimoodi vaikselt jahtuda.
Jahtunud kook läheb külmkappi terveks ööks.
Serveerimisel tõsta peale rabarbrikate ja seejärel vahukoor.
Koogivormis suurus oli 27 cm.
Välja tuleb 12 kopsakamat tükki.
0 kommentaari:
Postita kommentaar