05 juuli 2014

Brasiilia!! Moqueca kanast ja banaanist

Kui midagi paistab siit varesekarva taeva alt vaadates ihaldusväärselt kuum, siis on seda kahtlemata Brasiilia. Jalgpalli, randade, samba, karnevali tõttu näiteks. Pole teab mis saladus, et selle aasta hetketrend on Brasiilia toit. Segu Aafrikast ja Portugalist? Kui nüüd täielik võhik, see tähendab isik, kes ei tea kuidas see maitseb, lõhnab autentselt ja milline on kohaliku nägu seda süües kohapeal,  asub otsima temaatilist retsepti, siis tulemuseks võib olla suur pettumus. Googeldamine ei paku midagi ahvatlevat.
Minu õnneks langes appihüüd  väga! viljakale pinnasele.
Jagan seda rõõmu siingi.
Finaalid on alles ees ja kahtlemata vajab see midagi sama kuuma teleka ette.
Nii et vaadake siia ja siia ja siia.
Eriliseks rõõmuallikaks sai aga põnevaid radu pidi Eestisse jõudnud kokaraamat Leticia Moreinos Schwartzi “Cook Brazilian”, mille andis mulle Silja. Suur aitäh!!
Sellest raamatust sain ülimaitsva feijoada, moqueca, puljongi, kanarasvas! (väga brasiilialik) küpsetatud kartulid..
Kuna mul maal teab mis uhkeid ahje ja potte pole, aga paarkümmend nimest oli vaja ära toita, siis ühe meetrise diameetriga wokpanni võtsin Enn Tobrelutsult. Sellist eksootikat ja sellise naudinguga pole minu Lõuna-Eesti õuel enne tehtud!!

Moqueca de Galinha e Banana-da-terra
Tradistiooniline moqueca valmib kiirelt ja keedetakse mereandidest. Kanast versioon küpseb kauem, aga igati tegemist väärt.
4-6-le
1 terve kana ~1,6 kg, lõigatud umbes 8 tükiks
meresoola ja värskelt jahvatatud musta pipart
2 spl palmiõli, võib asendada
1 keskmine sibul, õhukeselt viilutatud
2 rohelist sibulat, diagonaalselt viilutatud
1/2 rohelist pipart, õhukeselt viilutatud
125 ml valget veini
4 küüslauguküünt, peenelt hakitud
tükk värsket ingverijuurt,kooritud ja peenelt riivitud
700 ml kanapuljongit
350 ml kookospiima
3 spl tomatipüreed
2 loorberilehte
450g banaane
3 tomatit, kooritud, seemned eemaldatud, tükeldatud
4 spl värskelt hakitud koriandrit

Hõõru kanatükid sisse soola, pipra ja õliga. Lase toatemperatuuril seista 15-30 minutit. Kuumuta pannil veidi ülejäänud õli ja pruunista kanatükid ~3 minutit kummaltki poolt. Tõsta kanatükid teise potti, kata fooliumiga. Kuumuta ülejäänud õlis sibulad ja pipar ~4 minutit, lisa küüslauk, ingver. Kuumuta segades ~1 minut. Lisa kanapuljong, kookospiim, tomatipüree, loorberilehed ja kuumuta tasasel tule umbes 1 tund, aega-ajalt segades. Lõik banaanid 4 tükiks, samuti lisa  tomatid. Kuumata läbi ja serveeri riisi ning hakitud koriandriga.
Allikas: Leticia Moreinos Schwartzi “Cook Brazilian”

3 kommentaari:

  1. kas 2 talisibulat? ja need tuleb koos mugulsibulaga kohe alguses pannile panna koos roheliste vartega? aitäh!

    VastaKustuta
  2. Loodetavasti tuleb peagi sellest raamatust retsepte juurde. Sest see toit oli absoluudselt täiuslik.

    VastaKustuta
  3. Tere Amandariin! Suvepuhkused on võimust võtnud ja kirjadele vastamata jäänud! Nagu aru saan valmis toit ka juhendamisega, aga jah rohelist sibulat ei tarvitse koos mugulsibulaga kuumutada, vaid lisada hiljem. Saladuskatte :) all või öelda, et see http://minusahver.blogspot.com/2014/07/suitsusauna-singi-ja-poldoa-hautis.html on ka sellestsamast raamatus. Ka peaaegu et täiuslik!

    VastaKustuta