30 juuli 2015

Mustika ja pruuni või koogid

Armastus on see, mis algab nii,
et sellest arugi ei saa.
Vaid hinge ärevus hinge kord saabub salaja,
ja öid, mis ennegi on olnud uneta,
on rohkem veel.
Äkki tunnen siis, kuis miski haarab mind,
mis tundmatu ja uus.
Kui sinimeri nõnda lai ja ääretu,
ta nagu tormilaine määratu ja suur,
mind kaasa viib
Mind kaasa viib ja uued unelmad,
on nüüd vaid veel, mis meeli köidavad,
vaid ainus püüd on hinges nüüd.
Ükskõik, kus viibin ma,
on arm mu pilkudes.
Mind aitab ta taas mures suures,
kui sõber hea mind meeles peab.
Armastus on see, mis algab nii,
et sellest arugi ei saa.
Kuid, et tal lõpp on, ei suuda uskuda.
Vast alles siis, kui tähevalgus taevalael,
kord kustub taas.

On tõsi, et õues on sel suvel 10-12 kraadi sooja ja sajab vihma. Aga mis tähtsust sel on, kui Sinu armsad on Sinu ümber? Mis tähtsust ilmal on, kui Sa oled päev otsa looduses rassinud või lainetega võidelnud ja õhtul istud maha koos oma kallitega, olgu need siis Sinu oma armsad sõbrad või Sinu oma armas pere? Ja tegelikult olgem ausad- IGA PÄEV on tulnud ka päike välja ja viskab kõva 2o kraadi sooja. Kes kohal, see kohal!
Räägitakse, et mitte tuul ei ole sel aastal Eestis liiga tugev, vaid Eesti on lihtsalt NIII aeglane, et see nn kõva tuul on lihtsalt muu maailm,  mis meist mööda vihiseb. Nii on ka selle kohaliku tooraine ja saarte trendiga, mis on sel aastal ka koguni Eestisse jõudnud. Appikeene.. oled saartel ja saab süüa sama hästi kui pealinnas??? Jumal tänatud, et neil saarte kohtade pidajatel on oidu 12 euri praelesta eest küsida..
Selle koogitaigna retsept  on ka kohaliku tooraine mekast ja saarelt, nimelt Prince Edwardi saarelt. Selle koogitaiganaga on nii, et kui taignasõbrad kipuvad märkamatult veerandi taignakausist ära lakkuma, siis siin võib juhtuda,  et kuigi palju tainast ahju ei jõuagi. Pruunistatud või omab tõepoolest nii imelist magnetit nii lõhnas kui maitses..
 
Mustikakoogid
250 g võid
1 1/2 tassi (372 ml) suhkrut
4 muna
1 tl vanilliekstakti
1/2  liitrit (500 ml) värskeid mustikaid
3/4 tassi (185 ml) nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
1/3 tassi (80 ml) tükeldatud pähkleid
1 tl kardmoni
näpuotsatäis soola
 

Või pruunistamine
Või pruunistamine käib nii, et tükelda või potti ja pane potiga pliidile keskmisele kuumusele (näiteks skaalal 10 pane 4). Ja siis unusta ta sinna. Ära sega ega tee üldse mitte midagi. Nagu joogas, sel ajal kui Sa MITTE MIDAGI ei tee, hakkavad asjad juhtuma. Või hakkab ka just “mitte midagi tegemise” ajal kenasti mullitama, niiskust eraldama ja karamellistuma. Kui või aroom muutub juba täiesti vastupandamatuks ja või sees on kenad pruunid tükid, tõsta pliidilt ja jäta jahtuma. 

Eelkuumuta ahi 180 kraadi. Sega jahtunud või ja suhkur. Sega sisse munad, vanilje-ekstrakt, seejärel sõelu sisse küpsetuspulbriga segatud jahu, tükeldatud pähklid, maitseained nagu sool ja kardemon (olgem ausad ma panin siis juba kaneeli ja muskaatpähklit ka). Originaalretsept näeb ette 8 ramekini vormi läbimõõduga 8 cm.  Kui Sul säherdused on,  siis määri need võiga ja täida 3/4 ulatuses taignaga. Küpseta 25 minutit.
Paku koos vahtrasiirupi (retsept on siiski Kanada päritolu) ja vahukoorega.
 
Jah, need on need asjad, mis paeluvad mind…



















0 kommentaari:

Postita kommentaar