02 september 2015

Pohla vürtsmoos


Pohl on sügise kroonijuveel.
Pohl sümboliseerib metsaminekut ja lennukat tarkuse-aasta algust!
Pohl on laialt levinud üle Eesti ja kasvab peamiselt männimetsades ja kuivemates rabades.

Kuna laenamine on eestlasele igiomane (räägitakse, et koguni 85% meie keelest on laensõnad), siis öeldes Valdur Mikita  sõnadega- mets on lunastus. Minu jaoks ongi metsas ja rabas käimine palverännak, lisaks lapsepõlverada,  isa jälgedesse astumine.

Kas võiks nüüd küsida, milleks arukale inimesele on sellist paralleelmaailma kultust üldse vaja?

Kes oskaks seda lõpuni seletada, on ehk mikita-teooriad, miks see reaalselt töötab:
1. Minemine perifeeriasse loob võimaluse sukelduda täiesti teise ajakihti. Metsas tekkivad väärt mõtted on vähem kui tunni kaugusel, enamik maailma rahvaid ei saa endale mitte kunagi sellist luksust lubada. Mets tekitab kohalolu, maagilist ja nõiduslikku mõtlemist.  Paigakultus alaku- Sepa kraav, Ohekatku.. Nendel sõnadel on võluvägi sees- minek aegade algusesse, juurteni.
2. Värske õhk ja füüsiline tegevus varustab aju paremini hapnikuga ja loov mõtlemine tekib kergemini
3. Ehk, et metsamaailm haarab kõiki meeli ja stimuleerib kogu aju.

Pohla vürtsmoos
Imeline  kaaslane kalkunipraele.


1 väike sibul, hakitud
1 suur õun, kooritud, lõigatud väiksemateks kuubikuteks
1 suur pirn, kooritud, lõigatud väiksemateks kuubikuteks
2 spl (30 ml) soolast võid
1 tass (250 ml) pohli
1/2  tassi (125 ml) suhkrut
1/2  tassi (125 ml) kollaseid rosinaid
1/2  tassi (125 ml) apelsinimahla
1 jalapeno pipar, hakitud
1 spl riivitud ingverijuurt
näpuotsatäis kaneeli
näpuotsatäis jahvatatud nelki
näpuotsatäis kardemoni
näpuotsatäis soola

Kuumuta suures, paksu põhjaga kaaneta nõus või, sibul, õun, pirn. Hauta kuniks pehme. Lisa kõik muu ja lase keskmisel tulel läbi kuumeneda veel 6-8 minutiks.
Jahuta. Lase seista vähemalt 3 tundi enne kasutamist. Säilib jahekapis nädala.

0 kommentaari:

Postita kommentaar