06 september 2015

Gruusia lihapirukas

 

Kodumaise toidu populariseerimiseks kuulutas Maaeluministeerium (kas pole tore nimi?) septembri Eesti toidu kuuks. Viisteist restorani võistlevad Veiselihameister 2015 tiitlile. Kuulutatakse välja parimad mahetooted, toimuvad tuhanded laadad, messid, üritused.

Laupäeval, 5. septembril kuulutati meie armsal taluturul- Viimsi vabaõhumuuseumis Eesti toidu kuu avatuks.
Kõik Eesti toidu huvilised olid lahkesti palutud toidutelki, kus hiiglaslikud lauad olid kaetud  koduleiva, kookide ja pirukate virnadega. Määrdeks kohapeal tehtud või. Täitsa tasuta.

Et eestlased on alati olnud maailma maitsetele avatud, sool ja pipragi pole Eesti päritolu, igal vanaemal oli kapis kaneel ja muu seesugune, siis veiselihapirukas on  seekord gruusiapäraste maitsetega.

Gruusia lihapirukas

Põhi: 

4 dl odrajahu (originaalis nisujahu)
½ tl soola
150 g võid
½ dl vett

Täidis:


500 g valget peakapsast
1 ½ dl vett
1 suur mugulsibul, lõigatud väiksemateks kuubikuteks
400 hakkliha (veiselihakuul loomahakkliha)
1 suur marineeritud kurk, lõigatud väiksemateks kuubikuteks
2 küüslauguküünt, purustatud
2 purki (á 70 g) tomatipastat
250 g hapukoort (või 1/2 kogust piima)
2 muna
2 tl õunaäädikat
1 tl majoraani
1 tl jahvatatud koriandrit
1 tl tsillipulbrit
1 tl paprikapulbrit
soola, musta pipart

Peale:


1 tass riivitud juustu

Gruusia lihapirukas ees vasakul
Näpi jahu, külm või, sool. Lisa veidi külma vett, sega taignaks. Pane pirukavormi põhjale küpsetuspaber ja paiguta sinna lahtirullitud taigen. Hoia külmas 1/2 tundi. Sel ajal valmista täidis.
Haki kapsas, pane koos vähese veega potti, lase keema ja hauta 20 minutit. Arvesta, et kapsas suudab imada hiiglaslikus koguses soola, seega ole maitsestmaisega ettevaatlik. Prae pannil väheses õlis hakitud sibul ja hakkliha. Maitsesta soola-pipraga. Sega kõik ained kokku. Maitse, lisa vajadusel soola. Kalla vormi põhjale, puista peale riivitud juustu ja küpseta 200 kraadi juures 40 minutit. 










1 kommentaar: