17 juuli 2017

Rösti kana nagu prantslased- rosmariini, sidruni ja tüümianiga

Noh, olen nüüd näinud prantslaste suurimat pidu. Tour de France pühitsetakse igas seda läbivas külas nii vägevalt, et kohale on tassitud kõige hiiglaslikumad ekraanid, kõige paremad toidud, kõige veidramad atraktsioonid. Ümbruskaudsed teed on suletud ja rahvas on oma piknikulauad  ootele sättinud varavalges. Ametlikul lehel on nii stardi kui finishi asukoht meelevaldne, ilma igasuguse pikema selgituseta. Ilmselt pole jumalikul peol asukohta vaja märkidagi, igaüks peab ise teadma, kus ta asub ja kust teda otsida.. Ja need tuhanded saavad õnnistatud, sest peo käigus loobitakse rahva sekka miljoneid mütse, särke, muhvineid, pesupesemisgeele, plastmassprille, pastakaid, lippe, poekotte ja muud "hädavajalikku" kraami. Inimesed unustavad oma tagasihoidlikkuse, põristavad trumme ja puhuvad pasunaid. Lapsed on eufoorias, üle kallatud Vitteli veega, suudavad nad üle 30 kraadises kuumuses ja mägisel maastikul maha vändata uskumatu hulga kilomeetreid.
Maison du Parc du Haut-Jura ehk Lamoura ümbrus on maaliline, sõit sinna läheb mööda looklevaid teid ja metsaga kaetud mäekünkaid,  mööda kõige kuulsamaid jõgesid (Rhone, Rhine) ja järvekesi, milles supelda. 
Kui oled Ida-Prantsusmaal, osta kohalikku veini- vin jaune du Jura. Teisisõnu kollane vein Jura maakonnast. 100% Savagnin viinamarjast. Peale keerukat valmistamist jäetakse vein vähemalt 6 aastaks tammevaati laagerduma. Rikkaliku ja jõulise maitsega. Viiluta juurde kohalikku juustu Comté, 24 kuud laagerdunud, maitseb jumalik..




Comté letid 8-ndal etapil, mis läbis Jura maakonda



Röstitud kana rosmariini, sidruni ja tüümianiga.

Koostis:
1 terve talukana
1 sidrun, lõigatud sektoriteks
1 punt tüümiani 
1 punt rosmariini
1 loorberileht
4 küüslauguküünt
meresoola, musta pipart

Kastme jaoks:
kõik mahlad röstimispannist
kollast valget veini
1 spl valge jahu
sool, pipar




Prantslased küpsetavad kana vähemalt kord nädalas.
Prantsusmaal tuleb üles otsida kana  nimega poulet fermier jaune (talupidaja kollane kana - see tähendab põhimõtteliselt seda, et see on maisi baasil kasvanud kana).
Osta saab seda nii kohalikust vürtspoest ehk l`épicerie`st kui carrefour`ist.
Liha on rikkaliku maitsega ja hind on umbes sama kallis kui kuulsal Bresse kanal.

Kana tuleb külmast välja võtta 2 tundi enne röstimist. Totemperatuuril seisnud liha küpsetamine on "salajane trikk", et saavutada mahlane praad.
Otse külmkapist tulnud lihal kuivavad mahlad välja.
Seejärel hõõru kana soola ja pipraga seest ning väljast, pane kõhtu loorberileht, rosmariini, tüümiani, küüslauguküüned ja sidrunisektorid. Lase puhata.
Pane kana  ahjupannile kõhuli ja pista eelsoojendatud ahju temperatuuril 240 ° C keskmisele siinile.
Seejärel vähenda kuumust temperatuurile 190-200 ° C ja küpseta 1 tund.
Ära tee selle ühe tunni jooksul midagi. Torgi kana mingi vardaga ja kui lihamahl ei ole selge, siis küpseta veel 10 minutit.
Võta kana välja ja lase puhata vähemalt 10 minutit, kuniks valmib kaste.
Selleks kalla ahjupannile kogunenud mahlad potti ja lisa vein.
See peaks mullitama minema, nii et lase sellel mõne minuti jooksul vähemaks keeda.
Piserda sisse jahu ja vispelda kastmeks, kuni see pakseneb.
Vala kaste serveerimisnõusse.




Kana söö koos röstitud kartuli ja krõmpsuva salatiga ( little gem ehk mini rooma salatit+ maisi).


Prantslased küpsetavad tavaliselt kaks kana, sest järgmisel päeval ei ole midagi paremat kui külma kana võileivad.
Kui lähed kodunt ära varahommikul ja tuled tagasi hilja õhtul, siis pista vein külmkappi, mähi kana ahjupann fooliumisse ja jäta ahju 9-10 tunniks 90 ° C juurde. Koju tulles on pehme (liha kukub kontidelt), lõhnav ja mahlane kana ootamas. Enne söömist lase kana nahk kuuma grilli all või kõrgema temperatuuriga ahjus krõbedaks.
Peo ootel






Igaüks kes viskab pilgu kohalikule kaardile, saab aru, et Les Rousses (ametliku lehekülje finish) ei ole Lamoura (tegelik finish)








Teel peole


Teel peole läbi kauni Jura




400 m finishini.  Leidsime, et see on hea koht piknikuteki mahalaotamiseks.






Kahjuks läks saabuva melu käigus meelest ratturitest pilti teha :)















0 kommentaari:

Postita kommentaar