29 detsember 2017

Aurutatud koha paprikakatte all

La vie est une occasion, il bénéficient.
La vie est beauté, l'admirer.
La vie est bonheur, goûter.
La vie est un songe, réaliser.
La vie est un défi, y répondre.
La vie est une obligation, remplir.
La vie est un jeu, jouer.
La vie est cher, prendre soin.
La vie est richesse, gardez-le.
La vie est amour, profitez-en.
La vie est un mystère, le savent.
La vie est une promesse, il remplir.
La vie est tristesse, les surmonter.
La vie est une chanson, chanter.
La vie est une lutte, elle accepte.
La vie est tragédie, face à elle.
La vie est une aventure, il ose.
La vie est la chance, rend.
La vie est trop précieuse, ne le détruisent pas.
La vie est vie, lutte pour elle.


Enne jõule kuuleb tihti viimsi saunalavadel, kuidas viimsi mutid jõuludeks kodust palmi alla pagevad.
Ma pole sellest kunagi aru saanud.  Kas neil pole lapselapsi?
Kas on midagi veel  rõõmupakkuvamat kui laste jõuluootus?


Sel aastal juhtus nii, et minu koduse jõulukuuse all loeti see ema Theresa prantsuskeelne poeem päris prantslase poolt, kes pole iial enne Eestis käinud.


Igal erilisel sündmusel tekib küsimus, kuidas valmistada lisaks seda kõige erilisemat rooga, mida pole iial olnud, mille kohta pole ühtegi retsepti, ühtegi lugu. Aga mille maitse-elamuses oled kindel.


Jõulude ajal võiks see olla ju seest valge ja kerge nagu lumehelves.
Pealt punane nagu jõuluvana kuub, mille nägemine kehale koheselt kuumavalt mõjub.
Maitsev nagu unelmad laste kirjades jõuluvanale.


Aurutatud koha paprikakatte all ehk valge eesti kala jõulu-eri



1 koha, roogitud, sisikond eemaldatud
1 sidrunheinavars
punt tillivarsi
meresoola, valget pipart
4 suurt punast paprikat
4 spl maitsestamata jogurtit
4 spl majoneesi
2 želatiinilehte
kaunistuseks mõned rohelised lehed






Lõika kala paksudeks seibideks.
Maitsesta meresoola ja valge pipraga.
Jäta toatemperatuurile tunnikeseks maitsestuma.
Kasta küpsetuspaber märjaks, laota sinna peale kalaseibid, kata tillivarte ja jämedalt hakitud sidrunheinavarrega. Keera paber kokku ja auruta pakikest ~2o minutit (auruahjus, aurutis, veepoti kohal).
Jahuta, eemalda nahk ja kondid.


Tee kala sõrmede vahel tükkideks.


Sega kokku majonees, jogurt ja jäta sooja.
Pane želatiinilehed likku.
Kuumuta želatiinilehed väheses vees kuni sulanud, sega kokku jogurti, majoneesi ja kalaga.
Maitse, lisa vajadusel soola.
Pane külma vähemalt 2 tunniks.
Grilli paprikad, jahuta, koori ja hoia külmkapis.


Kalluta kala uhkele vaagnale.
Haki paprikad peenelt ja loata kalale.
Lisa paar rohelist oksa.
Tegemist on eelroaga.









Oh seda laste jõulurõõmu ja ootust!

0 kommentaari:

Postita kommentaar