21 märts 2012

Ingverit ja vürtsi täis porgandikook valge šokolaadi kastmega

Kõige selle porgandimaffia jutu juures hakkas mu peas kummituseks käima mõte vürtsikast porgandikoogist valges šokolaadikastmes.  Ma olen alati arvanud, et korralik pagar peab oskama ainult veest ja jahust suurepärase saia teha, aga selleks on kas sepakäsi või siis kiviraiduri omi vaja. Seepärast on Paul Hollywoodi, kui eksskulptori, taignavariandid paljulubavad. Isegi selline, kus sõtkumist üldse tarvitusel ei ole- nagu porgandikook.
Porgandiroosisiirupi retsept Piretilt, kes sai selle omakorda  Mari-Liisilt, kes sai selle.. Igal juhul mina tean kedagi, kes suvel sedasorti siirupist hakkab porgandimoosi keetma! Valge šokolaadi kaste on nii lihtne, et selles osas ei oska ma kellelegi  näpuga sihtida.



Porgandikook

155 ml päevalilleõli
230 g ehk 4 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 1/2 tl kaneeli
1/2 tl piparkoogimaitseainet
1/2 tl jahvatatud kardemoni
1/2 tl jahvatatud ingverit või jupp värskelt riivitud
230 g ehk 2 1/2 dl heledat muscovado suhkrut
1 mandariini koor, riivitud
100 g pekaanipähkleid või kreeka pähkleid
260 g ehk kaks suuremat porgandit, jämedalt riivitud
3 muna, keskmises suuruses


 Valge šokolaadi kaste

valget šokolaadi
rõõska koort
toorjuustu


Porgandiroosid

1 porgand
2 apelsini mahl ja koor
5 cm jupp ingverit, riivitud
1 tähtaniis
1 kaneelikang
vett
2 dl suhkrut


Kuumuta ahi 180 kraadini. Määri 18 cm (aga võib ka 24 cm) koogivormi servad kokku rasvainega ja põhja aseta küpsetuspaber. Sõelutud jahu, vürtsid ja küpsetuspulber sega suurde kaussi. Lisa suhkur, mandariinikoor, pähklid, porgand. Vahusta munad ja klopi õli hulka. Sega kõik omavahel, vala vormi ja küpseta  ~1 tund.

Sulata tahvel valget šokolaadi ja sega veidikese kuuma rõõsa koorega ühtlaseks massiks, löö koos toorjuustuga vahule.

Porgandirooside tarvis koori juurviljanoaga porganditest õhukesed ribad, näiteks ümber oma telje. Apelsinimahl, riivitud koor ja kõik muu aja keema, keeda porgandiribasid selles hetk ja tõsta jahtuma. Kurna ribad ja keera roosideks. Keeduvedeliku ehk tõeliselt maitsva siirupi võib mõnel teisel söögikorral maitsetamata jogurtile lisada ja niimoodi maiustada.



2 kommentaari:

  1. See on super kook, valmistasin seda eelmisel nädalal Deliciousi ainetel aga selle vahega, et tegin kaks 24 cm kooki, mille omakorda pooleks lõikasin ja glasuuriga täitsin. Väga uhke neljakihiline tort sai:)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kujutan ette! Pidasin ka plaani kihte teha ja kihtide vahele näiteks tsitruskreemi määrida Werneri kohviku ainetel. Aga maitse poolest ei ole Werneril midagi vastu panna, see Pauli oma kordades parem, Werneri oma on liiga mahe. Soovitan Sul ka porgandiroosivedelik järgi proovida, selllest võib ka lausa sõltuvusse jääda.

      Kustuta