Sügavlilla on intelligentne mõistukõneleja. Ma arvan, et ta
on prantslane. Tema stiilitunne, mõistatuslikkus ja nõiduslikkus tõmbavad enda
poole, kuid ei lase kedagi lähedale. Ta ei avane kunagi lõpuni ja nii tahad sa
teda lummatuna ikka ja veel.
Kirjutab Tiina Talumees oma moe- ja kokaraamatus "12
värvi"
Kevadel ja vastu suve on selline värvivalik küll veits kahtlane, aga nii ta
on.. peete tahaks ikka kogu aeg. Niipea kui leian mõne uudse viisi sügavlilla
kandmiseks või peedi manustamiseks, siis mina kohe olen õnnelik!
Peedi-kitsejuustu napoleonid
250 g pehmet kitsetoorjuustu
4 tl hakitud murulauku
4 tl hakitud peterselli
2 1⁄2 tl hakitud värsket tüümiani
1 tl värskelt jahvatatud musta pipart
4 tl hakitud murulauku
4 tl hakitud peterselli
2 1⁄2 tl hakitud värsket tüümiani
1 tl värskelt jahvatatud musta pipart
3⁄4 tassi (180ml) värsket apelsinimahla
1 spl palsamäädikat
1⁄4 tl riivitud apelsinikoort
1 väike šalottsibul, hakitud
3 spl oliivõli
3 spl sarapuupähkliõli
soola
1 spl palsamäädikat
1⁄4 tl riivitud apelsinikoort
1 väike šalottsibul, hakitud
3 spl oliivõli
3 spl sarapuupähkliõli
soola
3 spl hakitud sarapuupähkleid, röstitud, hakitud
Peedid
Koori peedid ja küpseta fooliumi sisse keeratult ahjus 180
kraadi juures umbes tund. Lase jahtuda, viiluta ühepaksusteks. Eriti hästi
läheb neil, kel kasutada selleks mandoliin ja see mul on. Peediviiludest lõika omakorda
ühesuurused ümmargused kettad, kasutades selleks näiteks ümmargust küpsisevormi (mille ma jätsin tegemata, sest mul ei olnud sellist, aga ilu nimel peab olema).
Aja potis keema suhkur ja riisiäädikas. Keera tuli vaiksemaks ja keeda
peediviile ~2 minutit. Kurna, kuivata köögipaberil ja lase täielikult
jahtuda.
Kitsejuustukreem
Kitsejuust sega ürtide (murulauk, petersell, tüümian) ja musta
pipraga.
Kaste
Aja apelsinimahl potis keema, alanda kuumust ja keeda ~ 4-5
minutit, kuniks jääb vedelikku vaid 1/3 tassi. Jahuta. Sega hakitud
šalottsibula, tüümiani, palsamäädika, riivitud apelsinikoorega. Vala sisse õlid,
samal ajal kiiresti segades või kogu kraami pudelis loksutades. Maitsesta soola,
musta pipraga
Serveerimiseks aseta peediviilule ~1 teelusikas
kitsejuustukreemi, tõsta peale teine viil ja suru ühtlaseks. Jätka kuni peete 5
tükki laotud. Lõika ümmargune peeditorn neljaks sektoriks (või jäta lõikamata). Serveeri kastme,
hakitud pähklite ja miks mitte roheliste salatilehtedega.
NB! Kauaks seda ilu ei jätku ja ei olegi ette nähtud! Seistes värvub kitsejuustukreem roosaks juba mõne tunni möödudes.
Ohh, milline ilu.
VastaKustutaPuhas ilu! peaks Piret Sina hoopis oma blogile nimeks panema! Elu on hetkel nii, et taas on see üks vähestest, kuhu pilgu peale jõuan ja tahan visata!
KustutaSa oleks võinud mainida, et teed peedist pesumasinale trumli, oleks sulle külla tulnud või mõjus maijooks nii insipireerivalt?
VastaKustutaEi saa salata, et enne Maijooksu kööki ronisin ja need hommikusöögiks valmisid. Peeti söönud inimene jõuab palju paremini joosta, nüüd on see siis tõestatud.
Kustuta