24 september 2011

Õuna-cheddari quiche

Ja tundub, et erinevalt mitmest muust jutust toidujutt ei lõpe. Kus ta saabki lõppeda, me ju sööme iga päev. Kes paremini, kes viletsamalt, aga mingil määral me toitume, muidu me ei elaks. Ja kuna me seda niikuinii teeme, siis tehtagu seda hästi. Hästi söömine ei ripu ära niivõrd rahast, kuivõrd viitsimisest natuke mõtelda. Ja mõtelda võiksid nii lapsed kui naised kui mehed. Jah, mehed ka! Mõtelda ka toidule. 
Karl Martin Sinijärv

Kodumaine õun on täiesti tasuta, kui teil on õunapuud omast käest võtta või mõni hea tuttav, kes ei oska enam õunauputusega midagi peale hakata. Õun on ideaalne partner peaaegu kõigele, rääkimata sellest, et õun iseenesest on juba üks värskendav suutäis. Õun-kaneel, õun-ingver, õun-kardemon, õun-tüümian, õun-seller, õun-metsloomaliha, õun-kana, õun-pohl, õun-kõrvits, õun-seened, õun-kaerahelbed, õun-martsipan, õun-karamell, õun-sealiha, õun-juust ja kohe eriti sobilik- pikantne variant cheddarist..

2014 foto autor: Liina
Cheddar on inglaste enda juust, mille üle nad nii uhked on. Näiteks 1840. aastal, kui Briti kuninganna Victoria abiellus Saksa printsi Albert von Sachsen-Coburg-Gothaga, valmistasid Briti farmerid  780 lehma piimast peaaegu 500 kg raskuse Cheddari juustu ja andsid selle pulmakingina üle. Pärast seda tahtsid nad oma hiigeljuustu jälle kaasa võtta ja näitusel välja panna. Sellega ei olnud aga kingisaajad nõus. Järgnes kohtuprotsess. Seda, kuhu juust selle vältel kadus, ei tea keegi.

Siin üks tugev vanakooli hommikusöök- mune ja peekonit, aga pisut moekamal moel.

Näpi alljärgnevatest koostisosadest taigen ja pane külma 30 minutiks. Pressi taigen koogivormi põhjale ja külgedele ja küpseta siis 200 kraadises ahjus 10 minutit.
3 dl nisujahu
100 g võid
näpuotsaga soola
2 spl vett

 Täidis:
2 suurt õuna, kooritud ja lõigatud suurteks tükkideks
1 tass õunasiidrit
4 pikka (või 8 lühikest) viilu peekonit, suuremateks tükkideks lõigatud
1/2 tl rosmariini
1 tass cheddarit, riivitud
4 muna
1 tass 35%-list koort

Kuumuta õunatükke õunasiidris, kuni õun kergelt pehme. Eemalda õun ja kuumuta siidrit edasi kuniks jääb vedelikku vaid kahe supilusika jagu. Prae peekon pannil. Keeruta õunatükke jahtunud siidris ja pane vormi põhja, peale lao peekon, raputa rosmariini, puista riivitud juustu ja kalla kõige üle muna-kooresegu. Küpseta 190 kraadises ahjus umbes 30 minutit.

Idee allikas: Closet Cooking, kes tegi seda filotaignaga. Ja suhkru-kaneeli asemel raputasin peale ühe muu, tõeliselt pikantse juustu kuubikuid, kuna pikantset Cheddarit meie marketites vähe saada.

Quiche käis Viimsis ubinalaadal. 2011 foto autor: Liina



2 kommentaari:

  1. Minu mees, kes on üks paras konservatiiv, sõi seda pirukat 3 tükki järjest ja kuigi planeerisime ülejäägid täna õe juurde kaasa võtta, tundub, et kõik kulub kodus enne ära. :) Lisasin sisse ka natuke võis kuumutatud porrut - lihtsalt vaatas kapist kurvalt vastu ja tuli ära kasutada, sai nii ka päris hea.

    VastaKustuta
  2. Rõõm kuulda, et proovisid ja et su mehele muljet avaldas. Eks see üks toekas mehe söök on, algallikas ka ju meesterahvas. Aga et õun nii hästi peekoni juurde passib, siis topin seda niisama omleti sisse ka. Ja porru, võib arvata, sobib ka hästi juurde.

    VastaKustuta