24 september 2011

Õuna-karamelli juustukook

Meeleheitel koduperenaised on maailmas suurt edu saavutanud. Seriaali žanri on raske määratleda, kohati kriminull ja kohati põnevik, kohati komöödia ja kohati draama. Karakterid on väljapeetud ja äärmusesse viidud ning kõiguvad tihtipeale ulme ja satiiri piirimail. Selle kõige juurde käib eht-ameerikalik idüll rohelise muru, suure maja ja vaikse kõrvaltänavaga. Vähemalt väline sarnasus Viimsi küladega on täiesti äratuntav, olgu sisulise poolega kellel kuidas :).  Ja naised küpsetavad ulmehäid kooke.  



Neid kõige õigemaid ameerika kooke saab juba mõnda aega Eestiski. Võluv Heidi Park (kas pole mitte tore nimi korea päritolu ameerika tüdruku kohta!) on koogitegemist tudeerinud ameerika kõrgemas kulinaariakoolis ja ma pole iial saanud paremaid šokolaadiseid brownie`sid ja  hõrgumaid juustukooke. Eestisse elama tõid teda loomulikult šarmantsed eesti mehed (see ei ole iroonia).

Viimsis Ubinalaadal. Foto autor:  Liina
Alljärgnev retsept ei pärine Heidilt, vaid on koogikonkursi võitja ameeriklaste "Pie of Emiril`s Eye" võitlustel.
Kui ameeriklased suudavad selliseid kooke küpsetada, miks siis mitte meie?
Vajalikud ained  ameerikapäraselt tassides, 1 cup= 1 tass= 240 ml

Põhja jaoks
1 1/2 tassi täistera küpsiseid, purustatud/jahvatatud
3 spl suhkrut
1/2 tl kaneeli
5 1/3 spl võid, sulatatud
1/2- 3/4 tassi karamelli*
1 tass pähkleid, hakitud (ameeriklased kasutavad kindlasti pekaanipähkleid, aga ole mõtet end kaheksaks keerata nende otsimisega eesti turult, meie metsa- ehk sarapuupähklid on väga hääd)

Õunatäidise jaoks
5 spl võid
1/2 tassi heledat roosuhkrut, näiteks hele muscovado**
1/2 tl soola
1 tl kaneeli
5-6 suurt haput õuna, kooritud, südamik eemaldatud ja viilutatud

Juustukihi jaoks
400 g maitsestamata toorjuustu
1/4 tassi suhkrut
1 tl vanilliekstrakti
2 suurt muna
2 spl sidrunimahla

Kõige peale
3/4 tassi vahukoort
1 spl suhkrut
1/4-1/2 tassi karamelli*

Jahvata/purusta küpsised ja sega suhkru, kaneeli ja sulatatud võiga hoolikalt läbi. Pressi segu tugevalt koogivormi (soovitavalt lahtikäiv) põhjale ja külgedele. Et ääred kokku ei kukuks, võiksid servad katta fooliumiga. Küpseta 6-8  minutit 190 kraadises ahjus.
Lase jahtuda, selleks kulub ~10 minutit. Vala põhjale esimese kihina karamell, siis hakitud pähklid. Järgmise õunakihi jaoks sulata või laial pannil ja keskmisel kuumusel. Sega hulka suhkur, sool, kaneel ja kuumuta ~1 minut, kuni segu hakkab kergelt mullitama. Lisa õunaviilud ja keeruta nad korralikult suhkru-kaneeliseks. Kuumuta keskmisel kuumusel kuni viilud pehmenenud ja vedelik aurustunud ~15-20 minutit. Lase jahtuda ja vala vormi õunakiht.
Juustukihi jaoks vahusta toasoe toorjuust suhkruga, lisa ükshaaval munad, vanill, sidrunimahl. Vala õunakihile ja küpseta 180 kraadises ahjus 35-40 minutit. Lase jahtuda toatemperatuuril ja pane siis külma. 

Enne serveerimist kata vahukoorega, nirista peale karamelli ja kujunda meelepärased mustrid.

* Karamelli on väga, tõesti väga-väga lihtne teha, kui te suudate 2 minutit kontsentreeruda ainult sellele tegevusele. Muidu võib juhtuda, et pliit on rikutud, suitsuandur huilgab, te saate eluaegsed põletusarmid ja potis asub üks mõttetu kamakas. Pane ained valmis- 6 spl võid (~60 grammi), 1/2 tassi 35% rõõska koort,  1 tass heledat roosuhkrut (nt hele muscovado). Kuumuta suhkur keskmisel kuumusel paksu põhja ja kõrgete servadega (mullitav karamell võib tõusta väga kõrgele) anumas. Ära sega enne kui suhkur hakkab äärtest kergelt karamellistuma, liiguta ettevaatlikult ja hakka vaikselt segama kuni kogu suhkur sulanud ja tükke ei ole. Tõsta segamise kiirust ja lisa pehme või ja peale seda koor. Jätka pisut kuumutamist, aga tegelikult ongi valmis. Jahuta. Valmis karamell säilib külmkapis paar nädalat ja on parim võimalik kaste õunamagustoitudele ja jäätisele. Enne kasutamist soojenda.

** Muscovado suhkur pärineb Mauritiuse saarelt ja seda toodetakse suhkruroost. Suhkrut töödeldakse võimalikult vähesel määral, et säilitada naturaalset suhkruroo aroomi ja värvi.
Muscovado suhkrut toodetakse heledas ja tumedas versioonis. Heleda muscovado maitse meenutab karamelli, tumeda muscovado maitses on aga aimata lagritsat.

15 kommentaari:

  1. ja siinkohal, saage palun tuttavaks musta hobusega, kes oli nii kena ja võttis ka mõned teised kaasblogardid Viimsisse värske õhu kätte;) kook rokkis täiega, mis sest, et ma ainult nägin seda!

    VastaKustuta
  2. Oo, hiina male? Väga värskendav ettevõtmine tõepoolest ja rõõmustan, et mind auväärse seltskonnaga õnnistati. Ma arvan, et tüki suuruse ja hinna proportsioon oli lihtsalt paigast ära ja nutikamad tabasid asja.

    VastaKustuta
  3. Lähiajal tuleb uus teha ja võimalikult vähe külalisi kutsuda.

    VastaKustuta
  4. Oi kui isuäratav kook!Mina ei näinudki seda, sai kähku otsa, jah?
    Aga muscovadot olen kuulnud tuleb ikka mujalt ka, Filipiinidelt ja Barbadoselt näiteks .Aga see pole üldse oluline, kust täpselt, väga mõnus suhkur on, maitset ja aroomi täis.

    VastaKustuta
  5. Õige on muidugi, et Dansukkeri muscovado Mauritiuselt, muude tootjate oma enamjaolt Barbadoselt. Tänan tähelepaneku eest! No esimesed ostjad said natuke, siis tuli üks onu, kes sõi tüki, teise ja siis lasi terve tordi kaasa pakkida. Ega me isegi ei saanud...

    VastaKustuta
  6. Oi, see oli ilus ja kuuldavasti ka väga hea. Vot ise ka oleks tahtnud proovida ja nagu öeldakse,rumal pea on ihu nuhtlus - järgmisel korral tuleb ikka oma karp kõigepealt kooke täis laduda ja kui üle jääb, siis natuke müüa ka.:))

    VastaKustuta
  7. Eks seda hinna-kvaliteedi suhet saab edaspidi timmida - ma oma kahe pisema küpsetise eest oleks ilmselt vähem küsida võinud, aga samas koos kohviga oli hind ju ok :)
    Mina näppasin muide Marju koogitaldrikult ühe vahukoore-karamelli-toorjuustuse koogikübeme (st mahakukkunud killukese, mitte terve lõigu), oli tõesti imehea. Me peaksime äkki koogid uuesti küpsetama ja siis näiteks minu juures neid tõsisemalt degusteerima ja analüüsima :D

    VastaKustuta
  8. jah. kõik räägivad siin nagu kadunukesest et näe oli hea ja näe mina oleks ka tahtnud veel natuke ja küll on ikka kahju ja... tehke uus! ja tehke mitu! :)

    VastaKustuta
  9. Väga õige, uusi teha paar tükki tuleb niikuinii lähiajal. Veel toredam kui lugejad teeksid ja annaksid teada, kuidas neil välja tuli!

    VastaKustuta
  10. Täna retsepti eest ja kuna kommentaarideks on vaid ovatsioonid, siis tahan kindlasti proovida. Seda enam, et kohupiima siinmail (Türgis) ei tunta ja sisseharjunud õunakoogi retsepte kasutada ei saa :)
    Kahjuks ei ole siin kohanud ka heledat muscavadot. Tume on Eestist kaasas, aga sellega vist karamellie teha ei saa?
    Kas tavalise valge suhkruga õnnestub karamelli tegemine samal viisil?

    VastaKustuta
  11. Tere Killu, soojad tervitused Türgimaale! Tavalise valge suhkruga saab suurepäraselt sama karamelli teha! Küll aga ei soovita tumedat muscovadot selle koogi juures, sest sel on tugev aniisi mekk juures ja antud koosluses ei ole sobilik. Türgi tooraineturg kindlasti teistmoodi, aga väga lai ja põnev kujutan ette!

    VastaKustuta
  12. Aitäh, Marju! Karamell tehtud! Esimest korda proovisin ja täitsa kenasti tuli välja. No rõõsk koor on siin ka kahjuks selline, mille kvaliteet kriitikat ei kannata (UHT, väga rasva maitsega), Eesti koorega oleks kindlasti parem tulnud.
    Ja koogiga jäime ka super rahule, põhi on teistmoodi ja õuna-juustu-karamelli kooslus on vägev!
    Avastamist siin tõesti jagub, eriti mis puudutab ilma lihata toitusid :) Läätsed, oad, köögiviljad... Aga ka lihakunstis on nad täiesti ületamatud ning muidugi on tooraine väga hea. Täna hakkame lammast grillima- ilma igasuguse marinaadita, hiljem läheb vaid sool ja pipar peale. Ülimaitsev!

    VastaKustuta
  13. Tere Killu! Mulle väga MEELDIB, et maailm on nii väikeseks jäänud, et ameerika kook astub üles Viimsis ja süüakse ära Türgis. Ja lammas, millele pole vaja muud, kui soola -pipart, tuletab mulle meelde, et ma olengi vist see ainuke eestlane, kes pole veel Türgis puhkamas käinud! Nii huvitav köök, lai kultuur ja super tooraine nii lähedal! Tuleb vist ikka Türgis ära käia!

    VastaKustuta
  14. Ma nägin seda retsepti Nami-Nami FB lehel ja ma teadsin, et seda kooki pean ma tegema (pikk vahe on üldse igasuguste kookide tegemisega jäänud). Põhjust seda enam, et nädalavahetusel tulevad sõbrad lapse 1. sünnipäevale, mis on niikuinii rohkem selline täiskasvanute peo värk :)
    Igatahes, mõtlesin et peaks enne ikka katsetama kui sõpradele teha ja nädalavahetusel selle ette võtsingi. Tegemine oli kusjuures täitsa lihtne kui nendest tassimõõtudest sotti sain. Karamell tuli kenasti välja ja kõik muu ka (mul on 26cm vorm, mitte 24, pidin natuke arvutama, et hästi oleks).
    Kook tuli täiesti võrratu. Me ei suutnud seda puutumata jätta enne külmkappi panekut - juba samal tegemise õhtul maha jahtunult oli väga hea. Täna, 2. päeva hommikul on veelgi võrratum. Ja kusjuures me otsustasime argipäevakoogina sinna peale vahukoorekatet mitte panna - nädalavahetusel kui kooki külalistele pakun, teen selle ka kindlasti ära.

    Suur tänu retsepti eest ja see kook saab küll minu retseptiraamatusse oma koha :)

    VastaKustuta
  15. Aitäh Riina, et nii pikalt kirjutasid! Ja palju õnne titabeebi esimese!!! sünnipäeva puhul! Ma muidugi unustasin märkida, et kõige parem on 2. päeva õhtuni külmkapis hoitud kook. Vahukoorekate on juba puhtalt ilu pärast (õige natuke ka maitse pärast), väga lihtne ja tulemuslik on karamellimustreid lusikaotsaga vahukooresse kujundada. Hääd maitsmist!

    VastaKustuta