Tume meri,
kuldne pilveäär,
kuldne pilveäär,
haljas roostik,
keerlev rannakäär ..
keerlev rannakäär ..
Debora Vaarandi
Luule on mantra. Annab energiat, inspiratsiooni, paneb kokkama.
Eestlase jaoks pole paremat liha,
kui sealiha. See on kõige magusama ja kodusema maitsega. Minu vanaema väimehed
kutsusid soolatud sealihast tehtud praetükke kompvekiteks. Suussulavalt magus. Et
jõulutuled üle Eesti süüdatud, tuleb teha ometigi väike peaproov maailma parima
jõuluprae küpsetamiseks. Olles äsja Eesti uusimast kulinaariamekast- Kuressaarest
naasnud, ütlen, et värskelt sadanud lumes, talvine armas väikelinn, oma puust romantiliste
majakeste, suveniiripoekeste ja butiikidega, väikese teatri, spaade ja
tuhandete jõulutulede ning restoranidega, näeb välja just nagu iga Alpi linnake.
Ainult söök on neli korda parem ja koguni ka odavam. Ja jahisadam ning merevaade, mida
Austrias lihtsalt pole!!
Üks paremaid tükke jõuluprae jaoks on kamaraga sea kõht või külg. Just küljest tehakse peekonit. Peekoni potentsist on ometigi igaüks teadlik. Pane seatükk ööseks marinaadi. Küpseta kolm tundi 160- kraadises ahjus. Siis tuleb liha suussulav.
Üks paremaid tükke jõuluprae jaoks on kamaraga sea kõht või külg. Just küljest tehakse peekonit. Peekoni potentsist on ometigi igaüks teadlik. Pane seatükk ööseks marinaadi. Küpseta kolm tundi 160- kraadises ahjus. Siis tuleb liha suussulav.
Maailma Parim Jõuluseapraad
1 kg seakülg
Marinaad:
2 sibulat
4 küüslauguküünt
50g Põltsamaa sinepit
100 ml toiduõli (üldsegi mitte oliivõli, vaid nt rapsiõli)
4-5 tüümianioksa
Vurista saumikseriga
valmis marinaad. Hinga sisse nohurohuks. Määri seakülg sisse ja aseta üleöö külmkappi.
Järgmisel päeval puhast seatükk marinaadist ja aseta fooliumisse. Lisa soola,
pipart, tüümiani. Küpseta 150-160 kraadises ahjus 3 tundi.
See retsept on Pavel Gurjanovi ja ilmus Oma Maitse septembrinumbris aastal
2016.
Hea mõte. Aitäh retsepti eest!
VastaKustuta