11 aprill 2017

Parim grill-kala chermoula marinaadis

Kevad on tulnud linna. Talvisest rapsimisest mandunud keha hakkab vaikselt harjuma selle tohutu valguse ja energiatulvaga. Mõnel õhtul tuleb end ikka paksudesse vammustesse mähkida, aga hääled metsarajal on sõbralikud, inimesed kõnetavad üksteist, ehkki on võõrad. Pargis on noor minister hõlmade lehvides lapsekäruga kiirusrekordit püstitamas. Just samas kohas, kus mõned aastad tagasi  üks kirjanikuhärra oma poliitilis-satiirilis-lõbustavaid lugusid treis, oma lapse vankrit lükates. Stiilselt habemes täheteadlane on koera punase lehviga vorstileti kõrvale sidunud. Möödujaid on vähe, aga tunned peaaegu kõiki. Tuttav pood on läbi teinud taassünni,  esimeses butiigis saab kiikuda, järgmises virgutab meelt 100% kohalik disain. Kingapoe jalavarjud on muutunud eriti värviliseks.  Söödav kraam eriti rikkalikuks ja tervislikuks. Tooted ei sisalda enam gluteeni, fosfaate, stabilisaatoreid, maitsetugevdajaid, värvaineid. Tööandjad on veel lahkemad, liikumisprogrammid on aina suurejoonelisemad ja peod aina lõbusamad.  Tühisust kohtab aina vähem.
Eesti on imeline koht elamiseks.


Selle aasta esimene grill saab eriti maitsev. Kala ja chermoula (araabia päritolu marinaad) on kokku loodud.
Koriandrit on selles retseptis poole rohkem kui peterselli. Hea kokk lisab nii ingverit, kurkumi kui apelsini.





Parim grill-kala chermoula marinaadis


2 dl värskeid koriandrilehti
1 dl värskeid petersellilehti
4 küüslauguküünt
2 spl riivitud ingverijuurt
2 tl paprikapulbrit
2 tl jahvatatud vürtsköömneid
1 tl kurkumi
1 tl hakitud värsket tšillit või harissat (väga hea on Pärnamäe Keskuse, Väike Gruusia poe oma)
4 spl oliivõli
1/2 apelsini koor ja mahl
1/2 sidruni koor ja mahl
1 spl valge veini äädikat
1 tl soola



Blenderda ained.
Varu valge lihaga kalu (mereahven, koha, kuldmerikoger).
Roogi. Triibuta sentimeetri sügavuselt kala nahka.
Hõõru kala seest ja väljast kokku marinaadi ning meresoolaga.
Lase toatemperatuuril seista mõnda aega.
Piserda kalale veidi oliivõli.
Küpseta kuumal grillil 15-20 minutit.


Chermoula säilib 2-3 nädalat külmkapis ja teatud aja sügavkülmas.











1 kommentaar: